Om värdet av att läsa om böcker

19.12.2021

Det var svårt att hitta en passande flik på bloggen för det här inlägget, så nu får det hamna här. Det är inte riktigt ett tips, och knappt ens en diskussion, för jag vill helt enkelt uppmana dig som läser detta inlägg att ta fram en gammal barndomsfavorit eller något du läste förrförra året och läsa om hela eller delar av boken.

Det är ovanligt att jag läser om en hel bok; om jag gör det beror det oftast på att jag har glömt stora delar av den och vill påminna mig om innehållet. Däremot läser jag ofta om delar av böcker. Ibland gör jag det för att sätta mig in i hur en viss karaktär tänker eller funderar; ibland vill jag studera hur en riktigt skicklig författare skriver en viss typ av scen och ibland vill jag helt enkelt återuppleva nöjet av att läsa de bästa delarna av en berättelse.

Hur uppmärksam man än är som läsare så kommer man, framför allt med välskriven och detaljerad litteratur, alltid att kunna hitta fler detaljer att uppskatta. Till exempel slogs jag vid ett tillfälle, när jag läste om den första boken i Hungerspelen-trilogin, av hur väl Suzanne Collins bemästrade tempot i sin bok. Vid min första genomläsning märkte jag bara att den var väldigt välskriven och engagerande, men när jag redan var bekant med hela handlingen kunde jag fokusera mer på hur det kom sig.

För en författare är det givetvis viktigt att förstå vad som gör en bok bra; vilka tekniker dess författare använder sig av, hur han eller hon strukturerar sin prosa, vad som får läsaren att uppskatta vissa karaktärer, och så vidare. På så sätt är det en nyttig övning, men när jag plockar fram en bok som jag redan har läst tänker jag sällan medvetet att jag skall läsa om den för att utbilda mig själv. Jag läser för nöjes skull och är helt enkelt mer uppmärksam än vanligt på vad jag ser. Därmed kan jag förena nytta med nöje, och det kan du också göra!

För att vara ett av mina "långa helginlägg" var detta väldigt kort, men det finns ärligt talat inte så mycket mer att säga än att omläsning är både rolig och lärorik och inte skall underskattas. Lycka till med ditt skrivande och ha det så kul med din läsning!

Skapa din hemsida gratis!