Om svordomar och "fula ord": Kraftuttryck #1

12.02.2022

Jag har hört sägas att det i textform ser ut att finnas fyra gånger så många "fula ord" som det faktiskt står på papperet. Om detta är sant eller inte vet jag inte, men det stämmer att man tenderar att lägga större märke vid svordomar och kraftuttryck i skrift än i tal. Tänk på hur många gånger folk säger "fan ta dig", "skit också" eller sätter "jävla" framför vilket ord som helst i vardagslag. Det händer väldigt ofta. Jag har bekanta som svär åtminstone var tredje mening när de är på dåligt humör och jag brukar inte reagera särskilt på det, men i skrift är det annorlunda, och det är egentligen inte så konstigt.

Det finns många saker som vi ofta gör i verkliga livet som sällan skildras i böcker. Vi går på toaletten flera gånger om dagen. Vi byter skor vid ytterdörren. Svåråtkomliga delar av ryggen börjar klia mitt under viktiga möten. Men om man skrev om vartenda toalettbesök, anfall av klåda eller tillrättning av klädesplagg skulle ens huvudpersoner antingen verka väldigt tråkiga eller något sjukliga.

På motsvarande sätt verkar personerna vars tal eller tankar skildras av prosan grova, otrevliga eller rentav elaka om de får svära eller kalla folk kärring stup i kvarten. Man sållar realistiska upplevelser varenda gång man skriver en bok, och om varje "helvete!" får komma med blir det ordet överrepresenterat i förhållande till exempelvis handtvätt.

Nu när vi är på det klara med varför man måste vara lite moderat med sina kraftuttryck återstår frågan hur man skall prioritera dem. Det är, enligt mig, helt och hållet en fråga om relevans. Till sin natur är grova uttryck till för att förstärka ett uttalande och förmedla en extra stark känsla, så spara dem till de tillfällena. Om din karaktär är nära bristningsgränsen efter att ha haft ont i magen hela natten och grälat med sin man kanske hon kan utbrista "flytta dig, gubbjävel!" om bilen framför henne i kön är långsam när ljuset har växlat till grönt, men det kan verka överdrivet om hon säger det varenda gång någon är seg, även om "road rage" är välkänt fenomen.

I nästa veckas inlägg kommer jag att skriva om hur man kan göra sina karaktärers kraftuttyck mer personliga, men tills dess; lycka till med vad du än skriver för tillfället, och så ses vi på tisdag!

Skapa din hemsida gratis!