Less is more - 3 tips för att beskriva fysisk attraktion

06.11.2020

De senaste dagarna har jag fått flera inbjudanden att betaläsa noveller för plattformen Betareaders novelltävling "Valentine Crime", som jag också skall delta i. Min novell skall strax ut på en testläsningsrunda. Även om tävlingen inte kräver ett romantiskt tema verkar de flesta deltagare, inklusive jag, ha tagit avstamp i en romantisk och/eller sexuell relation. Det fick mig att tänka på hur man kan beskriva en person som ens huvudperson är förälskad i utan att skriva läsaren på näsan om hur sexig, smart och gullig ifrågavarande är.

Jag vill understryka att detta inte handlar om genrerna erotik eller erotisk romantik, eftersom jag varken läser eller skriver i dessa genrer. Jag ger inte heller tips för att skriva sexuella scener. Detta handlar om hur man kan beskriva själva attraktionen när den inte är berättelsens fokus.

Tips 1: undvik uppenbart sexuella kroppsdelar!

Här handlar det inte om scener där huvudpersonen interagerar med kärleksintresset, utan om huvudpersonens interna tankar. När man vill visa att en karaktär är intresserad av en annan kan det vara frestande att låta honom eller henne beskriva den typen av kroppsdelar som så kallade vuxenfilmer fokuserar på. Det är förståeligt, men inte något som jag rekommenderar, av två anledningar:

  1. Det är ointressant. Praktiskt taget alla människor har könsorgan och bakdelar. Om din huvudperson är attraherad till kvinnor så säger det inte heller mycket om han eller hon tänker på kärleksintressets byst. Förutom att inte vara unika, så kan vi oftast inte se mer än konturerna av dessa delar, så beskrivingarna blir fattiga. Som läsare får man inte någon tydlig bild av kärleksintresset utan bara en uppräkning av muskel- och fettdepåer.

  2. Det kan verka objektifierande. Just eftersom de flesta män respektive kvinnor har en viss uppsättning kroppsdelar kan ett stort fokus på dem få attraktionen att verka mindre personlig och mer driven av ett primitivt begär.

Tips 2: fokusera istället på detaljerna

Om man är förälskad i någon kommer man troligen att titta mycket på ifrågavarande. Eftersom du som författare har tagit till dig av mitt första råd låter du inte denna betraktelse bli för "sexig" utan låter din huvudperson lägga märke till de små detaljerna som gör kärleksintresset unikt och som kommer att ge läsaren tydlig bild av hans eller hennes utseende.

Låt oss att ta ett välkänt exempel: Harry Potter och Halvblodsprinsen. I den scen där professor Snigelhorn visar eleverna en kärleksdryck känner Harry bland annat en blomaktig doft som vi senare får veta är doften av Ginnys hår. Kärleksdrycken bekantar han sig nämligen med samtidigt som han håller på att bli kär, och doften av Ginnys hår är en av de sakerna som gör henne unik.

Tips 3: avslöjande kroppsspråk

Vissa typer av beröring eller interaktion är väldigt romantiskt laddade, exempelvis att lägga handen mot någons kind, att titta länge in i någons ögon eller att hålla någons hand. Dessa former av kontakt, eller huvudpersonens impulser att göra någon av dessa saker, är naturligtvis användbara för att visa växande känslor. Jag vill dock påminna om andra former av (asexuell) beröring som är ganska obehagliga om man inte litar på personen som nuddar en på det sättet. Om man väver in dessa typer av fysisk kontakt och beskriver hur huvudpersonen uppfattar det, kan man säga mycket om karaktärernas relation.

Här handlar det inte om kyssar, utan om den typen av kontakt som potentiellt kan vara farlig eller rörelsehindrande. Att ha sin älskades arm runt midjan är romantiskt och känns passande, men om någon som man inte är eller vill bli tillsammans med skulle lägga armen om en på det sättet skulle det kännas obehagligt. Om någon har sin arm runt ens axlar kan man ducka och komma ur greppet, men det är mycket svårare att komma loss om någon har sin arm runt en så lågt ner som midjan.

MEN: tänk på att jag i rubriken påminde om att "less is more". Om kärleksintresset lägger armen runt huvudpersonens midja efter att ha känt honom eller henne i bara en vecka kommer ifrågavarande i det flesta fall att verka skum och det blir svårt att sälja in honom eller henne som ett bra val. Fysisk kontakt kan med fördel komma senare snarare än tidigare i relationens utvecklade.

Det finns såklart många fler sätt att beskriva fysisk attraktion, och jag har inte ens börjat med den romantiska! Men dessa tips var de som slog mig så jag hoppas att se var till någon hjälp. Möjligen är det ett ämne jag återkommer till inför Alla Hjärtans Dag.

Skapa din hemsida gratis!