Nya favoriter på "Authortube"

26.12.2021

För länge, länge sedan (relativt till bloggens ålder) tipsade jag bloggens läsare om några författarkanaler i den nisch av youtube som kallas authortube. Sedan dess har jag börjat uppmärksamma några andra kanaler som också ger mycket bra råd till författare och jag vill gärna dela med mig av dem.

Hello Future Me

Denna kanal drivs av en nya zeeländare vid namn Timothy Hickson. Han är en fantasynörd av rang och gör många videor som djupdyker i olika aspekter av hans favoritberättelser såsom Sagan om Ringen eller Avatar: The Last Airbender. De videorna är inte bara intressanta för folk som redan älskar de verk han analyserar, utan också för vem som helst som vill dra lärdom av bra exempel på världsbygge inom de spekulativa genrerna (främst sci-fi och fantasy). Det är också de genrer som han själv skriver inom.

Mest känd är Hickson kanske för sin videoserie On Writing, där han behandlar olika teman såsom hur man kan konstruera fiktiva religioner, beskriva mäktiga imperiers fall eller skriva en fängslande och effektiv antagonist. I dessa videor tar han ofta exempel på lyckade (och ibland mindre lyckade) utföranden från diverse kända böcker, filmer eller TV-serier.

Hello Future Me är en utmärkt kanal för den som skriver spekulativ fiktion, eftersom många av hans mest djupgående analyser rör just dessa genrer. Om du enbart skriver deckare, realistisk ungdomslitteratur, romantik eller litterär fiktion kommer majoriteten av hans kanal kanske inte att vara till någon större nytta, men vissa av videorna rör mer generella ämnen såsom hur man skriver ett gripande första kapitel, och dem rekommenderar jag till varje författare.

Quotidian Writer (Diane Callahan)

Diane Callahan är en författare och redaktör som driver youtube-kanalen Quotidian Writer. Precis som Timothy Hickson skriver hon främst spekulativt och spelar in mycket väl genomtänkta och djupgående videor om olika teman. Hon berättar också om sina egna erfarenheter med att skriva olika typer av berättelser.

Quotidian Writer kretsar inte mycket kring olika kända verk som Hello Future Me, utan är mer benägen att skriva egna exempel och att analysera mer generella teman. Hennes videor kan därför vara hjälpsamma för en bredare publik. Hon har publicerat videor om allt ifrån hur man kan applicera maximen show, don't tell till hur man skriver med emotionell ärlighet. Jag har lärt mig mycket av hennes videor och hon har en mycket behaglig röst, så det är alltid trevligt att lyssna på henne.

Sammanfattningsvis har båda kanalerna ytterst välgjorda, roliga och informativa videor. Det enda jag skulle vilja anmärka är att många av deras videor är relativt långa; även om de har en del 15-20-minutersvideor finns det också flera som är uppemot trekvart eller en hel timme långa. Själv uppskattar jag de formaten, men jag brukar inte lyssna på de längsta videorna stillasittande utan har dem i hörlurarna när jag gör något tråkigt, som exempelvis att diska.

Jag hoppas att du tar dig en titt på både Hello Future Me och Quotidian Writer, och lycka till med ditt skrivande!

Skapa din hemsida gratis!