Jag ser ut att misslyckas med ett av årets mål...

24.04.2022

I mitt inlägg om mina mål för mitt författarskap år 2022 skrev jag att jag hade som ett av mina huvudmål att skriva färdigt min roman, Projekt UFO, under året. Om jag inte kunde uppnå det målet skulle jag åtminstone komma in i akt 3 enligt de tre akternas struktur. Nu tror jag inte längre att det är möjligt, och det beror på två saker; dels mängden bollar som jag måste hålla i luften i form av arbetssökande, plugg och privata åtaganden; dels (och detta är kruxet) att jag måste redigera det jag har skrivit hittills.

Det beror inte på att jag har förlorat kärleken till projektet, eller på att det jag hittills har skrivit är dåligt. Nej, jag skulle säga att det är bland det bästa jag har skrivit och jag är fortfarande förtjust i idéerna, karaktärerna och handlingen. Jag har bara begått vissa misstag som gör det svårt att fortsätta.

För det första har jag underutnyttjat två sidokaraktärer vilkas relationer till huvudpersonen Sofie skall vara riktigt viktiga. Detta måste korrigeras och det kommer att innebära flera scenändringar, vilket i sin tur ger flera ringar på vattnet. För det andra har jag inte tagit tillräckligt mycket tid i anspråk för att utforska skillnaden mellan utomjordingar och människor. Det vill jag lägga till redan nu för att ge handlingen och världen mer djup och karaktärerna mer komplexa.

Det finns andra orsaker till att jag har vill redigera bokens omkring 34 000 ord redan nu, men det jag har skrivit ovan är de viktigaste orsakerna. Jag vill redigera det jag har nu för att inte skriva in mig själv i hörn längre fram och ge mig själv onödigt mycket arbete när boken väl är färdig.

Så, vad gör jag nu?

Jag skall redigera en novell till perfektion - eller åtminstone läsbarhet - och skicka in den till en novelltävling under maj. Sedan kommer jag att läsa igenom Projekt UFO som det nu ser ut och anteckna vad jag vill förbättra och förbättra det tills jag har arbetat in det jag vill och arbetat bort det jag inte vill ha kvar. Jag skall försöka att inte redigera detaljerna utan göra färdigt grovjobbet för att kunna fortsätta. Förhoppningsvis kommer jag att lära mig något att skriva om här på bloggen, men nu vet ni åtminstone ungefär vad som pågår.

Lycka till med vad du än skriver - eller redigerar - och så ses vi på tisdag!

Skapa din hemsida gratis!