En novell ivägskickad!

23.09.2020

Den sjätte september skickade jag iväg min novell Törnrosa är ett vackert barn och jag var den trettonde fen till Boktuggs novelltävling 2020.

Jag skulle ha gjort denna uppdatering samma dag, men var lite upptagen. Men bättre sent än aldrig! Företaget Boktugg hade en novelltävling med deadline tionde september, där meningen var att man skulle använda sig av en berättelse som är public domain, det vill säga att författaren skall ha varit död i minst 70 år. Man fick skicka in max tre noveller, och när jag i mars började se mig om efter novelltävlingar så tänkte jag att jag utan problem skulle hinna skriva tre stycken.

Fyra dagar före deadline var jag äntligen färdig med en public domain-baserad novell.

I gengäld är min Törnrosanovell, som tar avsprång i bröderna Grimms tolkning av historien om den avundsjuka fen, den novell som jag har lagt absolut mest tid och energi på. Låt mig berätta lite om vad som ledde till denna 6 383 ord långa text.

Bakgrund: idé och koncept

Ända sedan jag var liten har jag tyckt lite synd om den trettonde fen. Hon blev förolämpad av att kungen inte ville bjuda in henne till sin dotters dop bara för att han inte hade tillräckligt många tallrikar. Kan man verkligen klandra henne för det? Givetvis insåg även mitt sjuåriga jag att hennes reaktion - barnamord - inte var proportionerlig, men jag tyckte alltid att det borde finnas mer att få ut av berättelsen än bara Trettonde fen = ond; kungliga familjen = god.

Så när jag läste Boktuggs kriterier och tips kom mina barndomsfunderingar tillbaka upp till ytan. Varför inte försöka skriva den historia som jag saknade som liten?

Denna ursprungliga idé kombinerade jag med min senaste favorittankenöt och de klassiska sagornas främsta käpphäst: önskningarna. Alla har väl hört talas om anden i flaskan, som uppfyller tre önskningar, den önskeuppfyllande fen, och så vidare. Och det senaste halvåret har flera av mina novellidéer kretsat kring önskningar. Även mitt ännu inte färdigskrivna bidrag till Club Cosmos novelltävling behandlar det ämnet.

På så sätt föddes idén om den trettonde fen som får en önskan om att kungens dotter skall dö. Mer kommer jag inte att avslöja, för man vill ju inte fördärva nöjet om novellen skulle publiceras!

Skrivprocessen

Det är inte ovanligt för mig att skriva ungefär halva novellen, inse att jag har inkluderat ett stort problem, och ta bort den andra halvan av vad jag har skrivit för att sedan skriva resten av novellen. Så gjorde jag även i detta fall. Jag lade till ett par karaktärer som inte finns med i den ursprungliga berättelsen, och insåg ungefär 3 000 ord in att en av dem agerade på ett väldigt märkligt sätt.

Det första färdigskrivna utkastet hade fyra scener. Den första scenen var snarast en "upptakt" till själva historien, och fastän jag var väldigt förtjust i den dök en liten röst upp i mitt bakhuvud som sade att den strängt taget inte var nödvändig. Eftersom jag inte var beredd att kill the darling, skickade jag mitt manus till ett par personer som jag redan tidigare har arbetat med över betareader.io. Första scenen blev ganska uppskattad, men det var ett par personer som påpekade att många av detaljerna i den inte kändes relevanta. Till sist fick jag lov att sammanfatta den i ett par korta stycken i scen 2.

När drottningen fick en dotter bjöds alla landets feer till dopfesten. Alla? Nej! Jag fick ett synnerligen förolämpande brev som förklarade att jag inte var välkommen. 

I övrigt redigerade jag vissa detaljer, framförallt i ett par actionscener som jag inte vill berätta om här, och polerade språket litegrann.

Detta är definitivt min favorit av allt jag hittills har skrivit och jag håller tummarna för att den skall komma någonvart i Boktuggs tävling! Om inte så får jag hitta ett annat sätt att utsätta världen för den.

Skapa din hemsida gratis!