Berättarperspektiv: att tänka på när du skriver i första person

14.09.2020

Första person innebär att berättelsens protagonist är ett "jag". Det betyder att läsaren kan få reda på vad som helst som huvudpersonen upplever, vet, tänker eller känner, men att möjligheterna slutar där. Läsaren kan inte få reda på något som inte huvudpersonen upplever. I och för sig kan man ha flera olika protagonister i samma bok som berättar samma historia ur sin synvinkel, men även då är läsaren i varje given scen hänvisad till berättarens upplevelser.

Det finns betydande skillnader mellan första person presens och första person imperfekt, och dessa skillnader kommer jag att gå närmare in på i senare blogginlägg, men det finns en egenskap hos första personens berättarperspektiv som jag tycker är extremt viktig att hålla i minnet, och det är att berättaren är opålitlig.

Det innebär att även berättelsen blir opålitlig. För att referera min liknelse med glasögonen har ett berättar-jag starkt färgade solglasögon. Vår uppfattning av vad som händer runt omkring oss påverkas nämligen alltid av vad vi har upplevt tidigare i våra liv.

Om någon säger till mig att min tröja är ful, men jag tycker att den är riktigt snygg och har fått dussintals komplimanger för den tidigare, så kanske jag inte bryr mig alls om den kommentaren. Om jag däremot var lite osäker på huruvida jag skulle köpa den eller inte, och från början har dåligt självförtroende vad gäller mitt utseende, så kanske den kommentaren får mig att rusa iväg till närmaste badrum och gråta. Vad som rent objektivt händer är att någon säger att min tröja är ful, men hur läsaren upplever kommentaren är helt beroende av min relation till mig själv, min tröja och till personen jag talar med.

Detta gör första person till ett väldigt intimt berättarperspektiv, vilket är något man måste hålla i minnet. Om man skriver i första person och protagonisten tar allting som händer i berättelsen på stort allvar, kan man inte ha en raljant och humoristisk ton, och vice versa. Berättelsen "färgas" väldigt mycket av berättaren.


Skapa din hemsida gratis!