Att bygga en värld #1 - Implementera dina intressen

31.08.2024

Igår satt jag med en av mina högst skattade ägodelar; en bok om svenska förnamn, namnled och namnimport från närliggande kulturer. Både personnamn och ortsnamn har fascinerat mig så länge jag kan minnas. Av en händelse föll min blick på Olof, som ungefär betyder ättling.

Jag ropade inte Eureka! av hänsyn till mina grannar, men jag slog upp datorn och började inkorporera den informationen i mitt löpande projekt att bygga en fantasivärld. Världen ifråga innehåller över 20 länder och jag utvecklar dem allteftersom jag får idéer som jag vill använda för dem. Jag har funderat på hur jag skall bygga kulturen för ett av länderna som jag vill skriva en novell för, och kom på att med hjälp av namnet Olof ersätta efternamn som vi förstår dem med ättenamn, alltså familjenamn kopplade till viktiga historiska eller mytologiska figurer.

Tanken är att istället för att uppkallas efter yrken eller sina föräldrars namn så hävdar man sitt släktskap till en respektingivande person. Någon som ville hävda släktskap till familjen Bernadotte skulle alltså kunna kalla sig Oscarslov efter Oscar I. När jag kom på det namnskicket insåg jag att den kulturen troligen lägger stor vikt vid blodsband och kanske ägnar sig åt en viss förfädersdyrkan. I förlängningen kan det tänkas försvåra klassresor eftersom vissa människor inte har fötts med rätt släktskap.

Så vad kan du, käre läsare, ha för nytta av denna utläggning? Det är för att jag följde en karta som kan ritas om för vilken hjärna som helst. Att bygga en värld från grunden är inte enkelt, så i min erfarenhet hjälper det att hitta en tråd och börja dra i den. I detta inlägg kommer jag att försöka hjälpa dig att hitta din tråd.

1. Vad intresserar dig i vår värld?

Som skrivet så utgick jag från ett personligt intresse. Vad tycker du är spännande? Jag tycker själv att magisystem är fascinerande, och hela den värld som jag håller på att utveckla just nu började med ett magisystem. Kulturers karaktärsdrag, uppgång och fall, samt kulturella konsekvenser av krig, religion och naturfenomen, är också något som jag ofta utgår ifrån.

Kanske fascineras du av valutasystem, svampar, eller skapelsemyter? Börja isåfall nysta där! J.R.R. Tolkien började utveckla Sagan om Ringen för att kunna skapa egna språk. Karin Boye skrev många av sina verk för att kritisera samtida politik och utforska hur religion påverkar individen. Så börja med något som du redan kan mycket om eller som intresserar dig!

2. Vad funderar du på?

När du har glidit in på ett ämne kan du börja ställa dig själv frågor. Jag frågade mig varför ett samhälle skulle föredra ättenamn framför vår typ av efternamn. Kanske funderar du på hur den judeokristna idén om Edens lustgård som omintetgjordes av kunskapens frukt skulle tolkas av ett samhälle som sätter kunskap, forskning och vetenskap framför moral och värderingar.

Om det inte ger dig något kan du tänka på berättelser som du har läst eller sett. Finns det något som särskilt fängslade dig eller som du önskade att författaren hade gjort annorlunda? Något som inspirerar mig mycket är magisystem som tillåter kreativa lösningar, så jag vänder mig ofta till berättelser i stil med Den oändliga historien och Avatar-versum för att studera hur andra författare har hanterat sin magi. När jag har vant min hjärna vid att tänka i finurliga banor kommer jag på fler och fler sätt att utnyttja de krafter som jag ger mina karaktärer.

3. Vilka scenarier intresserar dig?

Detta liknar steg 2, men är lite mer specifikt. Det är inte ovanligt i de spekulativa genrerna, som ju är de som oftast kräver grundligt världsbygge, att författare "stjäl" historiska eller samtida fenomen. Hur skulle Napoleons erövringståg ha påverkats om Ryssland hade tillgång till drakar? Hade städer uppstått om människor kunde teleportera på ett ögonblick? Om människan koloniserade Mars, skulle hon förlora kontakten med sin hemplanet?

Genom att sätta bekanta fenomen i ett nytt sammanhang kan du skapa något speciellt och intressant utan att behöva uppfinna hjulet på nytt. Jag roas själv av vissa politiska teorier och samhällsmodeller, däribland teokrati. Hur skulle ett monoteistiskt teokratiskt styre påverkas om gud uppenbarade sig för att berätta att översteprästerna hade misstolkat allt?

Djävulen bor i detaljerna, och han är granne med geniet. I min hyllning till Michael Ende beskrev jag skenjätten, som ser enorm ut på avstånd men är en oansenlig gubbe på nära håll. Att vända upp och ner på ett visuellt fenomen ledde till en fascinerande situation som både roar läsaren och tvingar en att tänka till.

Och med det sagt: lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på tisdag!

Skapa din hemsida gratis!