Att använda Tjechovs pistol

25.09.2020

Jag vill inleda detta inlägg med att påminna om att Anton Tjechov, mannen bakom denna skrivteknik, framförallt skrev noveller. Detta är viktigt att komma ihåg därför att novellen är en mycket kortare, och därmed mer koncis och strömlinjeformad, form av skönlitteratur än vad romanen är. Principen att allt som presenteras i berättelsens början skall spela en direkt roll i handlingen är en god tumregel i en roman, men den är inte riktigt lika viktig som i en novell.

Med det sagt kan vi gå in på några tips för att använda Tjechovs princip på ett effektivt sätt.

Överraska läsaren

Tjechovs pistol är ett ganska extremt exempel. En pistol är något vi lägger märke till, eftersom det är ett dödligt vapen som relativt få personer kan eller får hantera, men i min mening är metoden som intressantast och mest effektiv om föremålet som författaren "planterar" i berättelsens början för att sedan använda sig av inte omedelbart framstår som viktigt, åtminstone inte på det sätt det senare kommer att användas.

Ett exempel som jag tror att många personer känner till är från Harry Potter. I första boken får vi se Dumbledore leka med sin deluminator. Den framstår då som ett av många exempel på hur fantastisk trollkarlsvärlden är, och på vilket geni Dumbledore är som uppfann den. Få hade väl kunnat förutse att den skulle testamenteras till Ron och bli hans väg tillbaka till trion i sjunde boken! Läsaren blir överraskad samtidigt som det känns som att cirkeln slutes när detaljerna från seriens början bidrar till dess slut.

Kombinera med red herrings

Kombinationen av Tjechovs pistol och red herrings är vanligast i kriminalromaner eller thrillers, men det är en teknik som man kan använda sig av i alla genrer. En red herring är ett element - den kan vara ett föremål, en scen eller en karaktär - som vilseleder läsaren genom att antyda en viss utveckling av handlingen, eller, i fallet med ett brott som skall lösas, vilseleder läsaren om vem som har gjort vad.

Om en red herring planteras nära Tjechovs pistol så har man lagt en utmärkt grund för en 180˚ omsvängning senare i berättelsen. En bok som har prisats för hur den vilseleder läsaren är Röd Drottning, den första boken i serien med samma namn, av Victoria Aveyard. Jag skall inte skriva rakt ut vad det är som avslöjas i slutet av boken, men i första akten lär huvudpersonen känna två personer som snart börjar spela ungefär samma roll i hennes liv. Båda kan möjligen vara en av hennes värsta fiender, men hon hoppas kunna bli hjälpt av en av dem. Den ena personens beteende är en red herring medan den andra personens interaktioner med hjältinnan i bokens början i själva verket är ett exempel på Tjechovs pistol.

För den som uppskattar spekulativ litteratur kan jag starkt rekommendera Röd Drottning. Den ställer ett antal verkligt djupa frågor även om den verkar förutsägbar och generisk i början!


Skapa din hemsida gratis!