Veckans ord #99 - Public Domain

27.09.2022

Jag hade anledning att slå upp begreppet Public Domain för att kunna beskriva det väl i en uppsats som jag arbetar med för min utbildning, och tänkte att det vore ett bra veckans ord. Public Domain är ett uttryck som saknar en svensk motsvarighet, men fenomenet finns även enligt svensk rätt. Det syftar på ett verk som saknar upphovsrättsskydd och som därför kan användas av vem som helst, även som ett sätt att tjäna pengar på, utan att man behöver köpa några särskilda rättigheter.

Konstnärliga verk, som till exempel böcker, övergår till Public Domain 70 år efter upphovsmannens död om inte annat har angivits. En anledning till att det finns så många filmatiseringar av till exempel De tre musketörerna är att författaren Alexandre Dumas d.ä. dog är 1870, vilket gjorde att hans verk var öppna för tolkning redan när filmkonsten låg i sin vagga.

Ett annat exempel på verk som befinner sig i Public Domain är sådana som saknar dokumenterade upphovsmän, till exempel folksagor. Även om man skulle kunna säga att exempelvis Rödluvan hade ett tydligt ursprung skulle det hursomhelst vara för gammalt för att vara relevant anno 2022.

Lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!