Veckans ord #85 - Epilepsi

17.05.2022

Epilepsi omtalas ofta som en sjukdom, men det är egentligen ett paraplybegrepp för en grupp av i viss mån ärftliga symtom, så kallade anfall, som uppstår när hjärnans nervceller är hyperaktiva. Dessa anfall kan uppstå antingen bara en handfull gånger under ens liv, eller rentav flera gånger dagligen, och faller under några olika kategorier, däribland: generaliserade tonisk-kloniska anfall, myoklona anfall och absenser.

Tonisk-kloniska anfall är vad de flesta tänker på när de tänker på epilepsi, nämligen att man tappar medvetandet och ens armar och ben börjar rycka. De varar ofta i en till två minuter. Myoklona anfall utgörs av snabba, kortvariga ryckningar i armar, ben eller huvudet utan att man förlorar medvetandet. Absenser är vad de låter som - man glider så att säga ur fokus under några sekunder.

Till de vanligaste faktorer som kan orsaka anfallen hör sömnbrist. Vissa epileptiker råkar ut för anfall när de blir stressade, medan andra drabbas när de slappnar av efter att ha varit stressade. Men det mest hämmande med att lida av epilepsi är inte alltid anfallen, utan de begränsningar som de kan ge upphov till. Exempelvis får man inte köra bil inom ett år efter sitt senaste anfall, av trafiksäkerhetsskäl. I dagens väldigt transportfokuserade värld kan det naturligtvis bli väldigt hämmande och kan göra det svårt att få ett arbete.

Att bli med barn när man har epilepsi verkar inte utsätta varken modern eller barnet för fara, men vissa mediciner mot epilepsi kan orsaka fosterskador, så om du är en kvinna som tar mediciner mot epilepsi kan det vara bra att kontakta läkare om du vill ha egna barn.

Med detta sagt; lycka till med vad du än skriver, och så skall jag verkligen försöka se till att vi ses på lördag!

Skapa din hemsida gratis!