Veckans ord #73 - Kassako

08.02.2022

De flesta har hört, och kanske till och med själva använt, ordet kassako. Ordet syftar på en vara eller tjänst som ett företag använder för att driva in pengar - man "mjölkar" sin kassako för att finansiera mindre vinstdrivande delar av verksamheten eller sortimentet.

Även om kassako ofta används skämtsamt eller lätt förlöjligande (t.ex. om man vill kritisera George Lucas för att mjölka den kassako som Star Wars har blivit utan hänsyn till hur de nya filmerna förhåller sig till de gamla) har den faktiskt sitt ursprung i en relativt seriös analysmodell, nämligen Bostonmatrisen. Den skapades år 1968 av Bruce Henderson som var grundaren av Boston Consulting Group. Därav namnet Bostonmatris eller BCG-matris.

Bostonmatrisen delar in ett företags utbud i fyra kategorier: "stjärnor" (dvs produkter med stigande efterfrågan som företaget tjänar mycket pengar); "frågetecken" (produkter som det finns hög efterfrågan på men som företaget inte tjänar mycket pengar på); "byrackor" (alltså produkter som varken är särskilt efterfrågade eller ger hög avkastning) samt "kassakor" (produkter med stabilt hög efterfrågan som genererar stora intäkter till låga kostnader).

Att jag valde kassako som denna veckas ord beror på att jag ärligt talat inte kände till kopplingen till ekonomisk teori. Det har blivit ett så vanligt begrepp i folkmun att dess ursprung inte är välkänt, och jag tyckte att det vore roligt att belysa.

Jag ber om ursäkt för att jag inte har uppdaterat bloggen på ett par veckor, men som jag förklarade på "Hem"-fliken så har jag haft tekniska svårigheter. Med lite tur kan vi ses på lördag i alla fall!

Skapa din hemsida gratis!