Veckans ord #7 - Allusion 2/2

06.10.2020

I förra Veckans Ord-inlägg förklarade jag vad en allusion är och vad den kan göra för en berättelse. I dag kommer jag att ge några exempel på olika allusioner och hur man kan använda den.

Seriösa allusioner

... är vad jag kallar dem som du använder på samma sätt som källan. Om din huvudperson förtärs av sorg och får en existentiell kris och du använder frasen Att vara eller icke vara, det är frågan, så är den ett direkt lån från Hamlet, och uttrycker samma typ av känsla som i den ursprungliga texten.

Ironiska allusioner

... passar om du vill driva med ursprunget. Detta är vanligt i satiriska eller komiska historier. Till exempel kan du parafrasera (nästa veckas ord!) citatet från exemplet ovan. Säg att huvudpersonen i din berättelse har den där välbekanta beslutsångesten man får när man vill äta en kaka till, men egentligen är mätt och känner att byxorna redan är för trånga. Då kan han/hon tänka Att äta eller inte äta, det är frågan. Poängen är en annan än i Hamlet, och i det här fallet gör man narr av den kris som pjäsen kretsar kring, men man alluderar fortfarande.

Humoristiska allusioner

... kan ses som en kusin till de ironiska allusionerna, och de är också ofta parafraser. Om protagonisten arbetar som vikarie i grundskolan och inte riktigt tar sitt jobb på allvar, kan han eller hon gå förbi två elever som sitter och spelar fyra-i-rad och tänka Att vara eller inte vara uppmärksam, det är frågan. Här är poängen inte att läsaren skall skratta åt Hamlet, som i exemplet ovan. Idén är snarare att man skall skratta åt situationen eller huvudpersonen i den nya berättelsen.


Skapa din hemsida gratis!