Veckans ord #67 - Kosackdans

14.12.2021

Kosackdans är vad man i Sverige kallar en viss ställning i den ukrainska folkdans som i sitt hemland kallas för hopak. Ställningen i fråga utgörs av att man sitter djupt på huk med knäna riktade utåt från kroppen och sparkar ut med ett ben i taget utan att räta på sig eller sätta sig ner. Vanligen håller man händerna knäppta framför bröstet med raka underarmar, för att hålla balansen och för att inte låta armarna komma i vägen för benen.

Rörelsen har fått sitt namn efter att hopak uppstod bland kosacker under tidigmodern tid. Den har rykte om sig att vara väldigt svår att genomföra; dels behöver man mycket säker balans för att inte ramla ihop; dels måste man vara väldigt stark i benen och magen. Dessutom måste man röra sig snabbt eftersom det är en ganska stor rörelse som skall genomföras i takt med musiken.

Traditionellt är det bara män som sitter i denna ställning och genomför denna rörelse. Även om det är en svår konst för män att bemästra, är det ännu svårare för kvinnor på grund av hur deras underkropp är utformad, och det kan vara omöjligt och farligt att genomföra om man någon gång har fött barn på grund av den stora påfrestningen på bäckenet.

Icke desto mindre är kosackdansen en både imponerande och rolig dansform att se utförd på rätt sätt.

Skapa din hemsida gratis!