Veckans ord #62 - Sax
Vad sax idag betyder är välkänt; det är två ensidiga blad som fästes till varandra med eggen inåt under sina handtag. Det är ett gammalt ord som går att spåra långt tillbaka i flera germaniska språk, med olika stavning, till exempel seax eller saks. Det återfinns också i latinska saxum, från secare; klippa/skära.
De nordiska varianterna av ordets ursprungliga betydelse verkar ha varit kortsvärd, vilket kan förklara att många språks ord för saxar är i plural (t.ex. engelska scissors eller franska ciseaux). Pluralformerna antyder att saken ifråga består av två delar. Jämför med byxor, som är plural av byxa men som används som singular. Det svenska sax är däremot inte en pluralform utan singularis.
Fun fact: när jag var mycket liten och mina syskon passade mig fick jag vid ett tillfälle tag på en papperssax när ingen såg mig och började sedan, enligt sägen, klippa vilt i luften och utbrista "nu har jag sasken!" (Detta eftersom jag gillade att byta plats på konsonanter som liten. Fråga mig inte varför.) Sedan jag, när jag blev äldre, fick höra historien har saxen haft en särskild plats i mitt hjärta. And on that happy note ... så ses vi på lördag!