Veckans ord #36 - Liknelse

27.04.2021

Var och en som har blivit undervisad i det svenska språket har hört talas om liknelser som en tvåäggstvilling till metaforen, ett annat stilistiskt begrepp som jag har skrivit ett inlägg om. Idag skulle jag vilja skriva lite mer utförligt om vad en liknelse (eller metafor) kan göra för en prosatext. Om du känner igen radarparet kanske du också kommer ihåg hur de särskiljes i undervisningen; metaforen säger att fenomen X är fenomen Y, medan liknelsen tar en omväg över orden "som" eller "liksom".

Till exempel har (för) många sagt och skrivit att "kärleken är en ros", vilket är en metafor, som skulle kunna omformuleras till "kärleken är som en ros" och därmed bli en liknelse.

Viktig skillnad

Även om en liknelse ibland kan stå för sig själv brukar den följas av en förklaring. Om jag till exempel läser att kärleken är en ros så himlar jag kanske med ögonen eftersom det är en sådan kliché, men jag förväntar mig inte en fortsättning. Däremot tror jag att de flesta som läser att kärleken är som en ros vill få en motivering. Vad är det som gör dem lika? En, vad jag kommer att kalla utökad, liknelse skulle kunna se ut såhär:

"Kärleken är som en ros; vacker och ömtålig, men om man torkar den kan den vara i en evighet."

Vad nu det skulle betyda...

Medan metaforen "bara" likställer två fenomen med varandra, brukar liknelsen snarare förklara sin jämförelse. Det kan göra liknelsen mer begriplig, men man skall vara försiktig med att överförklara. Som en tumregel skulle jag säga att motiveringen av liknelsen inte skall vara så mycket som dubbelt så lång som själva liknelsen.

Skapa din hemsida gratis!