Veckans ord #33 - Blomsterfakir

07.04.2021

I veckans avsnitt av Karl Fredrik på Österlen som sändes av TV4 fick man se programledaren och floristen Karl Fredrik göra blomsteruppsättningar på så kallade blomsterfakirer och jag, som aldrig har hört begreppet blomsterfakir, blev förtjust, men också lite förvirrad. Vad har fakirer med blomster att göra?

Det visade sig att blomsterfakiren har fått sitt namn efter "fakirmattan", den terepeutiska spikmattan som västerlänningar kanhända först störste på i samband med just fakirer. Ironiskt nog härstammar själva redskapet - en rundel med höga, raka spikar fäst på sig - inte från Levanten utan från Japan, där det är en viktig del av många blomster- och växtuppsättningar.

När man fäster en stjälk eller kvist på en av blomsterfakirens höga nålar står den nämligen upprätt, i alla fall så länge fakiren ställs i en skål eller på ett fat och får vatten så att stjälkarna håller sig spänstiga och blomman överlever. Detta leder till bättre organiserade blomsteruppsättningar, men fungerar såklart inte för alla växter. Till exempel är det inte värt besväret att försöka spetsa en tusensköna på en av fakirens spikar. För det första är nog stjälken smalare än spiken och för det andra är den definitivt för kort för de flesta fakirer, men om man vill ha en upprättstående uppsättning med till exempel tulpaner eller hortensior kan en blomsterfakir komma till nytta.

Skapa din hemsida gratis!