Veckans ord #27 - Lackmustest
Ett lackmustest kan innebära två saker. Uttrycket kommer ursprungligen från kemins värld, där man använder sig av lackmuspapper för att avgöra en vätskas PH-värde. Ju surare vätskan är, desto rödare färg ger ämnet lackmus ifrån sig. Om vätskan däremot är basisk, eller alkalisk, färgas papperet blått.
I överförd betydelse innebär ett lackmustest dock att man genomför någon sorts "test" för att avgöra en annan persons avsikter, åsikter eller identitet. Ett typiskt exempel från såväl vår egen historia som fantastik-genrerna (nästa veckas ord!) är att en organisation, eller en grupp av människor, som av ledande politiker eller samhället i stort anses som icke önskvärda, har vissa ritualer för att upptäcka varandra.
I serien Avatar: The Last Airbender (som för övrigt är mycket bra och förtjänar fler tittare) finns det ett visst sätt att spela ett brädspel som liknar kinaschack. Spelar man med denna teknik bildas en stiliserad lotusblomma på brädet, vilket avslöjar ens medlemskap i den semi-hemliga organisationen Den Vita Lotusen för andra medlemmar. Den som själv inte känner till organisationen kommer däremot inte att läsa in någon betydelse i symbolen.
För att ta ett verkligt exempel berättade Mark Levengood i en intervju om hur han som homosexuell man i det vid den tiden inte särskilt gay-vänliga Finland kände igen andra homosexuella män; när de skakade hand så krafsade de lite med fingrarna mot den andras handflata. Detta var såklart mindre formaliserat än lotusblomman i Avatar, och betydligt lättare för en oinvigd att räkna ut eftersom man bokstavligen känner skillnaden i hälsning, men det fyllde samma funktion. Den annorlunda handskakningen var ett diskret sätt att ta reda på om mannen man träffade kunde tänkas dela ens intressen.