Veckans ord #182 - Hömånad
Årets sjunde månad gick under namnet hömånad eller skördemånad i gammelnordisk tideräkning. Detta berodde på att det var under den månad vi numera kallar juli som man skördade årets säd. (Ibland kan skördemånad syfta på augusti, då många frukter och grönsaker mognar, men hömånad förefaller ha reserverats för juli.)
På grund av skördens enorma näringsmässiga, ekonomiska och kulturella betydelse var det bland gemene man i Sverige vanligt att kalla juli för hö- eller skördemånad in på 1800-talet, även om det föll ur officiellt bruk långt tidigare.
Det var i och med det gradvisa införandet av den julianska kalendern under 400-talet till medeltiden som namnet juli spred sig i västvärlden. Månaden uppkallades efter det romerska stadsöverhuvudet Julius Caesar, som föddes i mitten av hömånaden. Namnet hängde med även i den gregorianska kalendern, som är allmänt gällande i västvärlden och dess gamla kolonier än idag.
I Danmark kallades juli för ormemånad, eller maskmånaden, tillägnat de daggmaskar som luckrar upp jorden och fördelar näringsämnena som djur och människor tillför.
Med det sagt: fira ormmånadens första dag med att skriva något som glädjer dig, lycka till med vad det än är, och så ses vi på lördag!