Veckans ord #15 - Tabula rasa

01.12.2020

Tabula rasa är latin och betyder egentligen tom tavla, men brukar på svenska översättas till oskrivet blad. På bland annat tyska finns uttrycket att "göra tabula rasa", vilket används på samma sätt som uttrycket "reinen Tisch machen". Den svenska motsvarigheten är att göra rent hus.

Så vad betyder alla dessa användningar av detta, till synes ganska enkla, uttryck? Det första uttrycket, oskrivet blad, är främst ett filosofiskt uttryck. Tanken, som härstammar från liberalen John Locke, är att människan föds som ett oskrivet blad, utan egenskaper, färdigheter eller åsikter. Det andra uttrycket, att göra rent hus (eller tabula rasa) med något innebär att gå till botten med det.

Dessutom finns en försvenskning av uttrycket, som ni kanske känner till från Emil i Lönneberga, nämligen tabberas. Det är en översättning av det tyska "reinen Tisch machen", men är bokstavligt menat. Ett tabberas innebär att all mat på ett bord har blivit uppäten.

Jag tycker det är lite roligt att detta begrepp har fått så många betydelser. Det är ett gammalt latinskt uttryck så det har haft gott om tid på sig att utvecklas och invecklas.

Skapa din hemsida gratis!