Tips för dig som vill räkna ord och sätta ordmål!

09.01.2022

Att räkna hur många ord man skriver per dag, vecka och/eller månad är ett vanligt råd, som jag numera följer. Det finns några syften med att göra detta. Framförallt är det ett sätt att hålla reda på hur många ord man har skrivit, vilket kan vara användbart för att planera hur mycket krut man skall lägga på vilket projekt när. Det kan också ge en bra självförtroende när man inser hur mycket man helt plötsligt har skrivit. Dessutom kan man använda sig av den statistiken för att se om man kan nå sina mål.

I detta inlägg kommer jag att ge råd för den som vill börja räkna ord och sätta mål att skriva x antal ord per dag/vecka/månad/år. Kom ihåg att detta är prestationsfokuserade mål snarare än processfokuserade mål, vilket är en skillnad som jag förmodligen kommer att ägna ett senare inlägg åt att beskriva.

Det finns många strategier att följa, så om mina råd inte passar just dig - sök för all del upp andra författare som har andra idéer! Dessa tips är helt baserade på vad som har hjälpt mig och på hur jag fungerar.

Börja med att räkna utan mål

För att avgöra vilka mål som är realistiska föreslår jag att du börjar räkna utan mål. Om du redan skriver varje eller nästintill varje dag, och du vet att din kommande vecka inte kommer att vara speciellt jäktig eller extra lugn i förhållande till ditt normala schema, kan det räcka med att bara anteckna hur mycket man skriver under en vecka. Om ditt schema eller din produktivitet å andra sidan varierar mycket, kan det vara klokt att anteckna dina framgångar under en hel månad för att få en rimlig bild av hur mycket du skriver.

Syftet med detta är att försöka sätta mål som du har en god chans att uppnå utan att trötta ut dig själv. Om du inte har fört statistik över hur många ord du skriver tidigare kan det vara svårt att sätta mål baserade på antal ord, så det är bra att skaffa sig den informationen först.

Sätt låga mål utifrån din statistik

Jag trivs bäst med relativt låga förväntningar som jag kan överträffa. Det är enkel psykologi; om jag känner att jag ofta överträffar mina mål så blir jag nöjdare än om jag får lika mycket gjort men bara nätt och jämnt når mina mål, eller inte når dem alls. Om du föredrar att sätta press på dig själv så skulle jag rekommendera att du sätter ditt mål i överkant av vad du lyckades skriva under din testmånad eller testvecka, men om du är som jag så rekommenderar jag att du lägger ditt mål i underkant. Om man lägger sig över sitt naturliga maximum vad gäller ord per dag, eller under sitt naturliga minimum så har man inte riktigt lärt sig läxan av testmånaden.

Exempel: under din bästa dag av testmånaden skrev du 1 600 ord; under din sämsta dag skrev du 300 ord. Genomsnittet var 650 ord. Ett lågt mål á la Sigrid skulle kunna vara 500 ord om dagen. (Det antalet är ganska taget ur luften, inte noggrant utvalt.) Sedan kan du fortsätta till följande tips, nämligen ...

Sätt delmål

Med detta menar jag inte bara att sätta mål i stil med: om ett år vill jag ha skrivit klart min novellsamling, så mitt första delmål är att skriva de här två novellerna under denna månad. Det är ett bra sätt att sätta mål, men de delmål jag syftar på är de som syftar till att ge dig en buffert. För att fortsätta med exemplet ovan kan denna typ av målsättning se ut såhär:

Jag skall skriva 500 ord per dag så många dagar i veckan som möjligt. Under nästa månad vill jag ha skrivit 12 000 ord.

Fördelen med detta är att du ger dig själv utrymme att skriva "för lite" eller inte alls några av månadens dagar. Om man skriver 500 ord om dagen 30 dagar i sträck blir det 15 000 ord totalt under den månaden, så genom att sätta ett generösare mål för månaden tillåter du dig själv att inte uppnå ditt dagliga delmål utan att det förstör ditt självförtroende och dina drömmar.

Sedan kan du börja sätta högre mål om du upptäcker att du uppnår eller överträffar dina nuvarande mål med enkelhet. Det är generellt sett bättre för arbetsmoralen att kunna höja ribban än att behöva sänka den.

Kom ihåg: din framgång som författare är inte beroende av siffror i en kolumn!

Detta är alltid viktigt att komma ihåg. Även om du inte når dina personliga ordmål så kanske du uppnår något annat viktigt; att skaffa dig en god rutin, eller att redigera snabbare, eller att äntligen skriva klart den där boken som du har jobbat på av och till de senaste fyra åren. Siffror är ett praktiskt sätt att mäta framgång, men är inte det enda. Se inte din statistik som ett mål i sig, utan som ett sätt att mäta din förmåga att skriva klart dina projekt. Om du skriver 300 vackert formulerade, effektiva ord en dag så är det generellt bättre än att skriva 1 000 ord av rent skräp.

Lycka till med vad du skriver, och testa gärna min ordräkningsmetod, så ses vi på tisdag!

Skapa din hemsida gratis!