Tips för brainstorming!

30.04.2021

Vid tillfälle skall det komma ett långt inlägg under fliken Mitt skrivande om vilken resa jag och mitt pågående romanprojekt har åkt på tillsammans, för det är en spännande historia, men idag vill jag ge lite tips på hur man kan "brainstorma" effektivt, för det har jag behövt göra den senaste tiden. Men låt mig först understryka hur oerhört viktigt det är att låta idéerna flöda och släppa testballonger innan man börjar skriva, framförallt om man planerar en hel roman eller kortroman.

Oavsett hur mycket du gillar att planera dina karaktärer och din handling innan du faktiskt börjar skriva bör du ta dig tid att öppna ett separat dokument och skriva ner hypotetiska frågor, möjliga händelser etcetera. Det är en bra "fallskärm" för att se till att det du faktiskt skriver är något du kan vara stolt över.

För det första behöver man ofta få ur sig ett antal generiska eller ointressanta idéer innan man hittar de verkliga guldkornen. För det andra är det väldigt nedslående att antingen upptäcka halvvägs genom handlingsplanen eller - ännu värre! - halvvägs genom första utkastet bara för att upptäcka att du har skrivit en tråkig, osammanhängande, eller på annat sätt "dålig" version av din bok.

Givetvis kan brainstorming inte motverka alla problem, men det är som sagt ett sätt att organisera sina tankar och hitta bokens "själ". I detta inlägget kommer jag att ge brainstorming-råd baserade på hur jag själv samlade tankar för att kunna planera min roman.

Steg 1: Skriv ner ALLT

Varenda tänkbar tanke skall ner på papperet, eller google-dokumentet, eller scrivener-filen, eller vad du än skriver på. Det spelar inte roll om din senaste idén går totalt på tvärs med det du skrev för fem minuter sedan. Du skriver inte ett kontrakt, du kastar bara spaghetti på väggen för att se vad som fastnar. Till exempel kan du skriva att Anton hatar sin lillasyster, för att nästa dag komma på att han kanske bara skall ha en 14 år äldre bror. Det spelar ingen roll vad du skriver här, bara du så småningom bestämmer dig. I detta fall kanske du kommer fram till Anton i själva verket är det äldste av fem barn! Vem vet?

Du kan också skriva ner tänkbara händelser, t.ex. "Anton slåss med sin rival på skolgården och får näsan krossad"; karaktärsdrag, t.ex. "Antons mamma är narcissistisk"; teman, t.ex. "visa hur vänskap kan vara viktigare än blodsband"; eller vad som helst. Det kan vara små detaljer eller stora, övergripande idéer.

Steg 2: Börja dra kopplingar

Du behöver fortfarande inte bestämma dig för något, men när du har skrivit så många idéer att du känner att du har något att jobba med är det bra att börja knyta ihop trådarna. Om Anton har en dålig relation med sin lillasyster, hur skulle det påverkas av att hans mamma är narcissist? Å andra sidan ... om han har fyra yngre syskon och blir misshandlad på skolgården så att hans ansikte permanent fördärvas, hur påverkar det hans relation till sin familj?

Det var i detta stadium som jag insåg vilka idéer som passade min bok bäst. Jag insåg att min huvudperson, istället för att vara helt ensam (som jag hade tänkt i början), skall ha en rival som hon hela tiden försöker mäta sig mot. Det visade sig vara nyckeln till att förstå henne som person och alla mina idéer bygger nu på hennes behov av att hävda sig.

Steg 3: Bestäm dig och gör en skiss eller börja skriva

Inget är någonsin hugget i sten för en konstnär. Du sluter inte en blodspakt med dina idéer, utan de kan förändras medan du skriver och när du redigerar. Men oavsett hur noggrant eller flytande du gillar att planera dina karaktärer och din handling bör du välja och vraka bland dina idéer och bestämma dig för vad som passar ditt koncept bäst.

Sedan är det upp till dig om du vill planera handlingen, och hur övergripande eller detaljerat du vill göra det, eller om du vill kasta dig in i ditt första utkast och upptäcka berättelsen medan du skriver den. Oavsett bör du inte radera eller kasta bort din brainstorming, för om kreativiteten lägger armarna i kors och inte ställer upp när du behöver den kan det vara bra att kunna läsa vad ditt tidigare jag tänkte.

Ta din tid!

Precis som alla skriver och redigerar olika snabbt kan brainstormingen och planeringen ta hur kort eller lång tid som helst. Vissa författare sväljs av en ny idé och kan inte tänka på annat i ett par veckor. Andra tar ett halvår på sig att nysta ut sina tankar om ett nytt koncept. Det varierar också från projekt till projekt. Vid ett tillfälle tog det mig bara omkring tio dagar från att jag fick en idé till att jag hade en novell på knappt 4 000 ord färdig, men vid ett annat tillfälle tog det mig dryga två månader att bli klar med en novell.

Så oroa dig inte om du tycker att det "tar för lång tid". För lång tid för vad? Om du inte har en deadline för ett förlag eller liknande är det ingen som vinner på att du piskar dig själv att skriva så fort som möjligt. Det är inte heller fel om du planerar hela handling på en vecka - om det fungerar för dig och du kan skriva en bok som du är nöjd med så är det tydligen rätt process för dig. Så slappna av och låt din hjärna ta den tid den behöver. Lycka till med brainstormingen! Den är fantastiskt rolig när den väl sätter igång.


Se till att kika in på bloggen nästa vecka! Då kommer ett gästinlägg från en författarvän, Linn Jonsson, som vann ett av läsarpriserna från Betareaders Valentine Crime-tävling, om hennes erfarenhet av testläsning och tips för testläsare!

Skapa din hemsida gratis!